Продовжуємо наші дослідження з вивчення продуктивності сортів озимої пшениці вітчизняної і зарубіжної селекції.
Молодший науковий співробітник відділу наукових досліджень та експертизи технологій для сільськогосподарського виробництва УкрНДІПВТ ім. Л. ПогорілогоОксана Клочайвиконала відбір проб грунту у фазах відновлення весняної вегетації та виходу у трубку й виконала порівняльний хімічний аналіз вмісту NPK .
За результатами досліджень, на період відновлення весняної вегетації у шарі грунту 0-10 см вміст Р2О5 виявився дуже високим, К2О – підвищеним, N – дуже низьким. Однак вміст азоту підвищився до середньої норми після підживлення аміачною селітрою (згідно з ДСТУ 4362:2004 «Якість грунту. Показники родючості грунтів»). Запаси продуктивної вологи були задовільними.
Також протягом весняної вегетації фахівцями відділу наукових досліджень та експертизи технологій для сільськогосподарського виробництва УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого проведено підрахунок загальної кущистості сортів озимої пшениці. Цей показник варіював від 1,0 до 2,9.
В умовах недостатнього зволоження на даному етапі розвитку сорти "Мудрість Одеська", "Щедрість Одеська" та "Перемога Одеська" мали найбільший приріст зеленої маси, оскільки мають вищу посухостійкість.
Ми обов’язково будемо й надалі ділитися інформацією про хід і результати досліджень. Сподіваємося, що це допоможе аграріям в ухваленні важливих рішень щодо вибору сорту чи технологій.