Телефон: 044-290-43-49
Email: ndi@ndipvt.com.ua
Графік роботи: 08:30 - 17:30

 

Смоляр В., канд. с.-г. наук, https://orcid.org/0000-0002-9648-119X smolyarvi@ukr.net, +38 0679216157

УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого

Анотація

Мета досліджень – розробити технологічні вимоги до технічних засобів для виробництва свинини на свинофермах, адаптовані до нормативів ЄС.

Методи досліджень. Під час розробки технологічних вимог до механізації виробництва свинини на свинофермах, адаптованих до нормативів ЄС, використані базові нормативні документи: Директива ЄС 91/630 від 19.11.1991 р.;  Директива ЄС 2008/120 від 18.12.2008 р. Технологічні вимоги до механізації виробництва свинини сформовані за такими складовими: утримання свиней, годівля свиней, напування свиней, видалення гною, створення мікроклімату, зооветеринарне обслуговування.

Результати досліджень. Технологічні вимоги до механізації виробництва свинини розроблені вперше в Україні. Конструкція обладнання для утримання свиней  повинна забезпечувати умови утримання тварин, наближені до природних.  Відповідно до нормативних вимог ЄС повинні бути забезпечені вільні умови утримання тварин. Технологічна площа станка у розрахунку на одну  тварину повинна  бути як мінімум: 0,15 м2 для свині  середньою живою масою до 10 кг;  0,2 м2 для свині середньою живою масою від 10 кг до  20 кг; 0,3 м2 для свині середньою живою масою від 20 кг до 30 кг; 0,4 м2 для свині середньою живою масою від 30 кг до 50 кг; 0,55 м2 для свині середньою живою масою від 50 кг до 85 кг; 0,65 м2 для свині середньою живою масою від 85 до 110 кг; 1,0 м2 для свині середньою живою масою більше 110 кг. Розміри індивідуальних станків для утримання свинок: ширина – 60 см, довжина – 170 см, площа 1,0 м2; свиноматок – ширина – 65 см, довжина – 190 см, площа 1,2 м2. Кількість свиней в технологічній групі повинна бути не менше 6 голів. Мінімальна технологічна площа для індивідуального утримання дорослого кнура повинна бути 6,0-7,5 м2. Технологічна площа станка для утримання кнура-плідника і свиноматки під час парування повинна бути не менше 10 м2. Поросята, яких утримують біля свиноматок, повинні забезпечуватись комфортною зоною з підігріванням. Під час групового утримання свиней повинен бути забезпечений їхній одночасний доступ до кормів. Під час створення напувалок для свиней потрібно враховувати технологічні вимоги щодо потреби свиней у воді та швидкість її потоку. Свиней не можна утримувати в умовах з високою понаднормативною температурою повітря та за високої відносної вологості повітря. Під час створення обладнання для свинарства потрібно враховувати негативний вплив на тварин протягів повітря в свинарниках. Не допускається утримання свиней постійно в темряві.

Висновки. Вперше в Україні розроблені технологічні вимоги до технічних засобів для виробництва свинини на свинофермах, адаптовані до нормативів ЄС, з врахуванням таких складових: утримання, годівля, напування свиней, видалення гною, створення мікроклімату, зооветеринарне обслуговування. Технологічні вимоги будуть корисні під час створення та впровадження у виробництво сучасних машин і обладнання для оснащення свиноферм.

Ключові слова: механізація виробництва, нормативні вимоги ЄС, свинина, свиноферма, технічні засоби, технологічні вимоги.

 

Читати повну версію статті

 

TECHNOLOGICAL REQUIREMENTS FOR MECHANIZATION

PORK PRODUCTION

Smolyar V., Cand. s.-g. Sciences, https://orcid.org/0000-0002-9648-119X, smolyarvi@ukr.net, +38 0679216157

DNU "UkrNDIPVT them. L. Pogorilogo"

Summary

The purpose of the research isdevelop technological requirements for technical means for pork production on pig farms, adapted to EU standards.

Research methods. During the development of technological requirements for mechanization of pork production on pig farms, adapted to EU standards, the basic regulatory documents were used: EU Directive 91/630 of 19.11.1991; EU Directive 2008/120 of 18.12.2008. Technological requirements for mechanization of pork production are formed by the following components: keeping pigs, feeding pigs, watering pigs, removing manure, creating a microclimate, veterinary services.

Research results.Technological requirements for mechanization of pork production were developed for the first time in Ukraine. The design of equipment for keeping pigs must provide conditions for keeping animals close to natural. In accordance with EU regulatory requirements, free conditions for keeping animals must be ensured. The technological area of the machine per animal must be at least: 0.15 m2 for pigs with an average live weight of up to 10 kg; 0,2 m2 for pigs with an average live weight of 10 kg to 20 kg; 0,3 m2 for pigs with an average live weight of 20 kg to 30 kg; 0,4 m2 for pigs with an average live weight of 30 kg to 50 kg; 0,55 m2 for pigs with an average live weight of 50 kg to 85 kg; 0,65 m2 for pigs with an average live weight of 85 to 110 kg; 1,0 m2 for pigs with an average live weight of more than 110 kg. Dimensions of individual machines for keeping pigs: width - 60 cm, length - 170 cm, area 1,0 m2; sows - width - 65 cm, length - 190 cm, area 1,2 m2. The number of pigs in the technological group must be at least 6 heads. The minimum technological area for individual keeping of an adult boar should be 6,0-7,5 m2. The technological area of the machine for keeping the breeding boar and sow during mating must be at least 10 m2. Piglets kept near sows should be provided with a comfortable heated area. During group keeping of pigs, their simultaneous access to feed must be ensured. When creating drinking bowls for pigs, it is necessary to take into account the technological requirements regarding the need of pigs for water and its flow rate. Pigs should not be kept in conditions with high excess air temperature and high relative humidity. When creating equipment for pig breeding, it is necessary to take into account the negative impact of air currents in piggeries on animals. It is not allowed to keep pigs constantly in the dark.

Conclusions. For the first time in Ukraine, technological requirements for technical means for pork production on pig farms, adapted to EU standards, have been developed, taking into account the following components: keeping, feeding, watering pigs, manure removal, creating a microclimate, veterinary services. Technological requirements will be useful in the creation and implementation of modern machinery and equipment for pig farms.

         Key words: mechanization of production, EU regulatory requirements, pork, pig farm, technical means, technological requirements.

УДК

ТЕХНОЛОГИЧЕСКИЕ ТРЕБОВАНИЯ К МЕХАНИЗАЦИИ

ПРОИЗВОДСТВА СВИНИНЫ

Смоляр В., канд. с.-х. наук, https://orcid.org/0000-0002-9648-119X smolyarvi@ukr.net, +38 0679216157

ГНУ «УкрНИИПИТ им. Л. Погорелого»

Аннотация

Цель исследований - разработать технологические требования к техническим средствам для производства свинины на свинофермах, адаптированные к нормативам ЕС.

Методы исследований. При разработке технологических требований к механизации производства свинины на свинофермах, адаптированных к нормативам ЕС, использованы базовые нормативные документы: Директива ЕС 91/630 от 19.11.1991 г.; Директива ЕС 2008/120 от 18.12.2008 г. Технологические требования к механизации производства свинины сформированы по следующим составляющим: содержание свиней, кормление свиней, поение свиней, удаление навоза, создание микроклимата, зооветеринарное обслуживание.

Результаты исследований. Технологические требования к механизации производства свинины разработаны впервые в Украине. Конструкция оборудования для содержания свиней должна обеспечивать условия содержания животных, приближенные к естественным. В соответствии с нормативными требованиями ЕС должны быть обеспечены свободные условия содержания животных. Технологическая площадь станка в расчете на одно животное должно быть как минимум: 0,15 м2 для свиньи средней живой массой до 10 кг; 0,2 м2 для свиньи средней живой массой от 10 кг до 20 кг 0,3 м2 для свиньи средней живой массой от 20 кг до 30 кг; 0,4 м2 для свиньи средней живой массой от 30 кг до 50 кг; 0,55 м2 для свиньи средней живой массой от 50 кг до 85 кг; 0,65 м2 для свиньи средней живой массой от 85 до 110 кг; 1,0 м2 для свиньи средней живой массой более 110 кг. Размеры индивидуальных станков для содержания свинок: ширина - 60 см, длина - 170 см, площадь 1,0 м2; свиноматок - ширина - 65 см, длина - 190 см, площадь 1,2 м2. Количество свиней в технологической группе должна быть не менее 6 голов. Минимальная технологическая площадь для индивидуального содержания взрослого хряка должна быть 6,0-7,5 м2. Технологическая площадь станка для содержания хряка-производителя и свиноматки во время спаривания должна быть не менее 10 м2. Поросята, которых содержат возле свиноматок, должны обеспечиваться комфортной зоной с подогревом. Во время группового содержания свиней должен быть обеспечен их одновременный доступ к кормам. При создании поилок для свиней нужно учитывать технологические требования относительно необходимости свиней в воде и скорости ее потока. Свиней нельзя содержать в условиях с высокой сверхнормативной температурой воздуха и при высокой относительной влажности воздуха. При создании оборудования для свиноводства нужно учитывать отрицательное влияние на животных сквозняков в свинарниках. Не допускается содержание свиней постоянно в темноте.

Выводы. Впервые в Украине разработаны технологические требования к техническим средствам для производства свинины на свинофермах, адаптированные к нормативам ЕС, с учетом следующих составляющих: содержание, кормление, поение свиней, удаление навоза, создание микроклимата, зооветеринарное обслуживание. Технологические требования будут полезны при создании и внедрении в производство современных машин и оборудования для оснащения свиноферм.

         Ключевые слова: механизация производства, нормативные требования ЕС, свинина, свиноферма, технические средства, технологические требования.