1 / 3
Caption Text
2 / 3
Caption Two


                           UA| EN

смт Дослідницьке,
вул. Інженерна, 5
044 290-43-49
ndipvt@ukr.net



ОБГРУНТУВАННЯ ТЕХНІЧНОГО ОСНАЩЕННЯ ТЕРИТОРІАЛЬНОГО ПЛОДООВОЧЕВОГО КООПЕРАТИВУ

УДК 635.076:001.8 

 

Думич В., Львівська філія УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого, моб.тел. +380965098073, Email: v.dumich@i.ua, код ORCID ID: 0000-0002-7813-5437

Сало Я.,  Львівська філія УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого, код ORCID ID: 0000-0002-1542-0599

 

Анотація. Метою роботи є обґрунтування комплексу технічних засобів для обробки і зберігання плодоовочевої продукції для технічного оснащення плодоовочевого кооперативу в межах об’єднаної територіальної громади (ОТГ).

Методи досліджень: діалектичний метод пізнання, методи системного підходу, абстрактно-логічний метод, а також факторний, економіко-статистичний, соціометричний та монографічний методи.

Проведено дослідження роботи наявних плодоовочевих кооперативів у Західному регіоні України, за результатами яких встановлено що:

  • їхня діяльність обмежується лише наданням послуг з вирощування та реалізації свіжих ягід сезон плодоношення, коли вартість реалізації продукції є найнижчою;
  • більшість кооперативів не мають обладнання для переробки та приміщень для зберігання продукції.

Щоб підвищити додану вартість плодово-овочевої і ягідної продукції кооперативи встановлюють лінії з переробки та зберігання продукції.

Проаналізовано конструкції та експлуатаційно-технологічні показники і обґрунтовано  обладнання для первинної обробки, передреалізаційної підготовки, заморожування та сушіння плодоовочевої продукції.

Досліджено і проаналізовано виробництво плодоовочевої продукції селянськими господарствами  в межах окремої ОТГ та обґрунтовано перелік, продуктивність і підібрано номенклатуру технічних засобів для функціонування територіального плодоовочевого кооперативу.

 Висновки. Найбільш вагомою проблемою виробництва плодоовочевої продукції в господарствах населення є відсутність обладнання для переробки і зберігання продукції. Тому під час створення кооперативу насамперед необхідно приділити увагу вирішенню цієї проблематики.

За даними досліджень встановлено, що реалізація продукції після первинної і передреалізаційної обробки та заморожування і сушіння дає змогу одержати додаткові надходження в розмірі 1020525 грн. Вартість складських приміщень для зберігання та машин для передреалізаційної підготовки плодоовочевої продукції – 6 857 тис. грн, термін окупності вкладень – 6,7 років

Ключові слова: дослідження, плоди, овочі, обладнання, первинна  обробка, ефективність.

 

Читати повну версію статті

 

Для цитування: Думич В. ОБГРУНТУВАННЯ ТЕХНІЧНОГО ОСНАЩЕННЯ ТЕРИТОРІАЛЬНОГО ПЛОДООВОЧЕВОГО КООПЕРАТИВУ / В. Думич, Я. Сало // Техніко-технологічні аспекти розвитку та випробування нової техніки і технологій для сільського господарства України: зб. наук. пр. УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого. Випуск 24 (38). - Дослідницьке, 2019. - С. 17-27.

 

ОБОСНОВАНИЕ ТЕХНИЧЕСКОГО ОСНАЩЕНИЯ ТЕРРИТОРИАЛЬНОГО ПЛОДООВОЩНОГО КООПЕРАТИВА

 

Думич В., Львовский филиал УкрНИИПИТ  им. Л. Погорелого, тел. +380965098073, Email: v.dumich@i.ua,   код ORCID ID: 0000-0002-7813-5437

Сало Я., Львовский филиал УкрНИИПИТ  им. Л. Погорелого, код ORCID ID: 0000-0002-1542-0599

 

Аннотация. Целью работы является обоснование комплекса технических средств обработки и хранения плодоовощной продукции для технического оснащения плодоовощного кооператива в пределах объединенных территориальних общин (ОТО).

Методы исследований: диалектический метод познания, методы системного подхода, абстрактно-логический метод, а также факторный, экономико-статистический, социометрический и монографический методы.

Исследовано работу существующих плодоовощных кооперативов в Западном регионе Украины, по результатам которых установлено, что:

- их деятельность ограничивается только предоставлением услуг по выращиванию и реализации свежих ягод в сезон их плодоношения, когда стоимость реализации продукции является самой низкой;

- большинство кооперативов не имеют оборудования для переработки и помещений для хранения продукции.

Чтобы увеличить добавленную стоимость плодоовощной и ягодной продукции кооперативы устанавливают линии по переработке и хранению продукции.

Проанализировано конструкции и эксплуатационно-технологические показатели и обоснованно оборудования для первичной обработки, подготовки для реализации, заморозки и сушки плодоовощной продукции.

Исследовано и проанализировано производство плодоовощной продукции крестьянскими хозяйствами в пределах отдельной ОТЩ и обоснованно перечень, производительность и подобрано номенклатуру технических средств для функционирования территориального плодоовощного кооператива.

 Выводы. Наиболее весомой проблемой производства плодоовощной продукции в хозяйствах населения является отсутствие оборудования для переработки и хранения продукции. Поэтому при создании кооператива первоочередное внимание необходимо уделить решению этой проблемы.

По данным исследований установлено, что реализация продукции после первичной обработки,  заморозки и сушки позволяет получить дополнительные поступления в размере 1020525 грн. Стоимость складских помещений для хранения и машин для передреализационной подготовки плодоовощной продукции – 6857 тыс. грн. Срок окупаемости вложений составляет 6,7 лет

Ключевые слова: исследование, плоды, овощи, оборудование, первичная обработка, эффективность.

                                    

RATIONALE FOR TECHNICAL EQUIPMENT OF TERRITORIAL FRUIT AND VEGETABLE CO-OPERATIVE

 

Dumych V., Lviv branch of L. Pogorilyy UkrNDIPVT., tel. +380965098073, Email: v.dumich@i.ua, ORCID code ID: 0000-0002-7813-5437

Salo Y., Lviv branch of L. Pogorilyy UkrNDIPVT, ORCID ID code: 0000-0002-1542-0599

 

Summary . The aim of the work is to justify a set of technical means for processing and storing fruits and vegetables for the technical equipment of the fruit and vegetable cooperative within the UTK.

Research methods: the dialectical method of cognition, the methods of the system approach, the abstract-logical method, as well as the factor, economic-statistical, sociometric and monographic methods.

A study of the work of the existing fruit and vegetable cooperatives in the Western region of Ukraine, the results of which found that:

- their activity is limited only to the provision of services for the cultivation and sale of fresh berries in the season of their fruiting, when the cost of product sales is the lowest;

- мost cooperatives do not have equipment for processing and storage facilities for products.

In order to increase the added value of fruit and vegetable products, cooperatives are aimed at establishing lines for processing and storing products.

Analyzed the design and operational and technological indicators and sound equipment for primary processing, preparation for sale, freezing and drying of fruits and vegetables.

Investigated and analyzed the production of fruits and vegetables by farms within a single UTK and the list, performance is reasonable and the range of technical means for the functioning of the territorial fruit and vegetable cooperative is selected.

Conclusion. The most significant problem in the production of fruits and vegetables in households is the lack of equipment for processing and storage of products. Therefore, when creating a cooperative, priority must be given to addressing this issue.

According to research data, it has been established that the sale of products after primary processing, freezing and drying allows to receive additional revenues in the amount of UAH 1020525. The cost of storage facilities and machines for the implementation of the preparation of fruits and vegetables is 6857 thousand UAH. The payback period is 6,7 years

Keywords: research, fruits, vegetables, equipment, primary processing, efficiency.

скачать софт
Без регистрации Скачать игры 2013 бесплатные dle шаблоны и hd фильмы скачать




Ми в соцмережах:










Науково-виробничий журнал Техніка і технології АПК