УДК
МОДЕРНІЗАЦІЯ МАЛИХ СВИНОФЕРМ ІЗ ЗАМКНУТИМ ЦИКЛОМ ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ
Халін С., канд. екон. наук, https://orcid.org/0000-0002-7510-5056
Бабинець Т., канд. екон. наук, https://orcid.org/0000-0001-9859-9434
Смоляр В., канд. с.-г. наук, https://orcid.org/0000-0002-9648-119X, E-mail: smolyarvi@ukr.net
УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого
Анотація
Мета досліджень – оцінити актуальність модернізації малих свиноферм із замкнутим циклом виробництва продукції.
Методи досліджень. Аналітичні дослідження щодо актуальності модернізації малих свиноферм із замкнутим циклом виробництва продукції виконані методом опрацювання наявних наукових та інформаційних повідомлень.
Результати досліджень. Організовуючи виробництво свинини на рівні господарств, найважливішими повинні бути заходи щодо потокового виробництва, формування однорідних технологічних груп свиней, відтворення стада, утримання свиноматок, якості кормових раціонів, створення належного мікроклімату, дотримання технології виробництва продукції. Одним з основних факторів, який стримує нарощування виробництва свинини, є недостатня кількість кормів, низька їхня якість та постійний дефіцит перетравного протеїну в кормових раціонах для свиней. Наявні приміщення малих свиноферм не в повній мірі відповідають сучасним вимогам до утримання різних технологічних груп свиней. Подальший розвиток свинарства потребує вирішення важливих питань щодо санітарно-захисних зон, благополуччя тварин та охорони довкілля. Важливо забезпечення в свинарстві біологічної безпеки та впровадження належних ветеринарних практик і стандартів. У більшості господарств з виробництва свинини генетичний потенціал вітчизняних порід свиней зараз використовують за репродуктивними якостями лише на 45-50 %, а за відгодівельними – на 20-25 %. У системі якісного поліпшення маточного поголів’я господарств недоліком слід вважати безсистемне використання вирощеного ремонтного молодняка свиней, 70 % продукції реалізують на м'ясокомбінати. Під час модернізації малих свиноферм із повним циклом виробництва свинини потрібно враховувати розмірно-ресурсні характеристики базових господарств для досягнення високої ефективності виробництва продукції.
Висновки. За результатами аналітичних досліджень вперше оцінили актуальність модернізації малих свиноферм із замкнутим циклом виробництва продукції. Стримує нарощування виробництва свинини постійний дефіцит перетравного протеїну в кормових раціонах для свиней. Приміщення малих свиноферм не відповідають сучасним вимогам до утримання різних статевих та вікових груп свиней. Загалом, у свинарстві необхідно гарантувати біологічну безпеку та впровадження належних ветеринарних практик і стандартів. Спостерігається низький рівень реалізації генетичного потенціалу вітчизняних порід свиней, недоліком слід вважати безсистемне використання вирощеного ремонтного молодняка. Під час модернізації малих свиноферм потрібно враховувати ресурсні характеристики господарств для досягнення високої ефективності виробництва свинини.
Ключові слова: виробництво продукції, малі свиноферми, модернізація, сучасні вимоги, свинарство, свинина.
UDC
MODERNIZATION OF SMALL SWINE FARMS WITH CLOSED CYCLE OF PRODUCTION
Khalin S., Cand. of Econ. Scs, https://orcid.org/0000-0002-7510-5056
Babinets T., Cand. of Econ. Scs, https://orcid.org/0000-0001-9859-9434
Smolyar V., Cand. of Agr. Scs, https://orcid.org/0000-0002-9648-119X, smolyarvi@ukr.net, +38 0679216157
L. Pogorilyy UkrNDIPVT
Abstract
The purpose of the research is to assess the relevance of modernization of small pig farms with a closed production cycle.
Research methods. Analytical research on the relevance of modernization of small pig farms with a closed production cycle was carried out by the method of processing existing scientific and informational reports.
Research results. When organizing pork production at the farm level, the most important measures should be on the production flow, formation of homogeneous technological groups of pigs, herd reproduction, sow keeping, quality of feed rations, creating a proper microclimate, compliance with production technology. One of the main factors holding back the growth of pork production is the lack of feed, their low quality and the constant shortage of digestible protein in feed rations for pigs. The existing premises of small pig farms do not fully meet modern requirements for the maintenance of various technological groups of pigs. The further development of pig farming requires important issues related to sanitary protection zones, animal welfare and environmental protection. It is important to ensure biosafety in pig farming and to implement appropriate veterinary practices and standards. In most pork farms, the genetic potential of domestic pig breeds is now used for reproductive qualities by only 45-50 %, and for fattening by 20-25 %. In the system of qualitative improvement of the breeding stock of farms, the disadvantage is the unsystematic use of reared young pigs, 70% of the products are sold to meat processing plants. When modernizing small pig farms with a full cycle of pork production, among other things, it is necessary to take into account the size and resource characteristics of basic farms to achieve high efficiency of production.
Conclusions. According to the results of analytical studies, for the first time the urgency of modernization of small pig farms with a closed production cycle was assessed. The constant shortage of digestible protein in feed rations for pigs is holding back the increase in pork production. Premises of small pig farms do not meet modern requirements for keeping different sex and age groups of pigs. In general, biosecurity and the implementation of good veterinary practices and standards are important in pig farming. There is a low level of realization of the genetic potential of domestic breeds of pigs. The disadvantage should be considered the unsystematic use of raised young. During the modernization of small pig farms, it is necessary to take into account the resource characteristics of farms to achieve high efficiency of pork production.
Key words: production, small pig farms, modernization, modern requirements, pig breeding, pork.
УДК
МОДЕРНИЗАЦИЯ МАЛЫХ СВИНОФЕРМ С ЗАМКНУТЫМ
ЦИКЛОМ ПРОИЗВОДСТВА ПРОДУКЦИИ
Халин С., канд. экон. наук,
Бабинец Т., канд. экон. наук, https://orcid.org/0000-0001-9859-9434
Смоляр В., канд. с.-х. наук, https://orcid.org/0000-0002-9648-119X smolyarvi@ukr.net, +38 0679216157
УкрНДИПВТ им. Л. Погорелого
Аннотация
Цель исследований – оценить актуальность модернизации малых свиноферм с замкнутым циклом производства продукции.
Методы исследований. Аналитические исследования актуальности модернизации малых свиноферм с замкнутым циклом производства продукции осуществлены методом обработки имеющихся научных и информационных сообщений.
Результаты исследований. При организации производства свинины на уровне хозяйств важнейшими должны быть мероприятия по поточному производству, формированию однородных технологических групп свиней, воспроизводству стада, содержанию свиноматок, качеству кормовых рационов, созданию надлежащего микроклимата, соблюдению технологии производства продукции. Одним из основных факторов, сдерживающих наращивание производства свинины, является недостаточное количество кормов, низкое их качество и постоянный дефицит переваримого протеина в кормовых рационах для свиней. Имеющиеся помещения малых свиноферм не в полной мере отвечают современным требованиям по содержанию разных технологических групп свиней. Дальнейшее развитие свиноводства требует решения важных вопросов санитарно-защитных зон, благополучия животных и охраны окружающей среды. Важно обеспечить в свиноводстве биологической безопасности и внедрение надлежащих ветеринарных практик и стандартов. В большинстве хозяйств по производству свинины генетический потенциал отечественных пород свиней сейчас используют по репродуктивным качествам только на 45-50 %, а по откормочным – на 20-25 %. В системе качественного улучшения маточного поголовья хозяйств недостатком следует считать бессистемное использование выращенного ремонтного молодняка свиней, 70 % продукции реализуют на мясокомбинаты. При модернизации малых свиноферм с полным циклом производства свинины, среди прочего, следует учитывать размерно-ресурсные характеристики базовых хозяйств для достижения высокой эффективности производства продукции.
Выводы. По результатам аналитических исследований впервые была оценена актуальность модернизации малых свиноферм с замкнутым циклом производства продукции. Удерживает наращивание производства свинины постоянный дефицит переваримого протеина в кормовых рационах для свиней. Помещения малых свиноферм не отвечают современным требованиям по содержанию разных половых и возрастных групп свиней. В целом в свиноводстве важно обеспечение биологической безопасности и внедрение соответствующих ветеринарных практик и стандартов. Наблюдается низкий уровень реализации генетического потенциала отечественных пород свиней, недостатком следует считать бессистемное использование выращенного молодняка. При модернизации малых свиноферм нужно учитывать ресурсные характеристики хозяйств для достижения высокой эффективности производства свинины.
Ключевые слова: производство продукции, малые свинофермы, модернизация, современные требования, свиноводство, свинина.