1 / 3
Caption Text
2 / 3
Caption Two


                           UA| EN

смт Дослідницьке,
вул. Інженерна, 5
044 290-43-49
ndipvt@ukr.net



ЕФЕКТИВНІСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ НАНОДИСПЕРСНОГО ПОРОШКУ ОКСИДУ ЗАЛІЗА У ВИРОЩУВАННІ ЯЧМЕНЮ ЯРОГО ТА СОЇ

УДК 631.343:631.55

 

Новохацький М. Л. канд. с.-г. наук, доцент, novokhatskyi@ukr.net https://orcid.org/0000-0003-3635-1761

Бондаренко О. А. завідувач відділу, akro18@ukr.nethttps://orcid.org/0000-0001-9456-6715

Майданович Н. М. канд. геогр. наук, poljuljach@ukr.net https://orcid.org/0000-0002-0361-8215

ДНУ «УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого»

Анотація

Метою цієї роботи було дослідження ефективності застосування нанодисперсного порошку оксиду заліза (nano Fe+) під час вирощування ячменю ярого та сої за різних систем основного обробітку ґрунту в умовах Лісостепу України.

Методи. Ефективність застосування nano Fe+ встановлювали визначенням біологічної врожайності досліджуваних культур та її структури  порівняно з контрольним варіантом досліду (без застосування нанопрепарату). Досліджувані культури – ячмінь ярий та соя. Кількість варіантів досліду – 16 (по 8 варіантів на кожну культуру). Кількість повторень – три. Дослідження проводилися за такою схемою: фактор А – система обробітку ґрунту (А1 – традиційна, А2 – консервувальна, А3 – мульчувальна, А4 – міні-тіл); фактор Б – оксид заліза nano Fe+ (Б1 – контроль (без застосування nano Fe+), Б2 – застосування nano Fe+ для обробки насіння з розрахунку 5 мг/т). Використаний нанопрепарат магнетиту чорного залізооксидного являє собою полівалентний оксид заліза (FeO – Fe2O3 – Fe3O4).

Результати. Отримані результати польових досліджень засвідчили тенденцію до зростання врожайності ячменю та сої від застосування препаратів оксиду заліза для обробки насіннєвого матеріалу. Приріст врожайності ячменю ярого був різним залежно від системи основного обробітку ґрунту і коливався від 5 % (консервувальна система) до 25 % (традиційна система). Найсприятливіші умови для формування врожаю ячменю ярого в межах досліду склалися у мульчувальній системі обробітку ґрунту, що разом із застосуванням nano Fe+ сформувало біологічну врожайність культури на рівні 61,2 ц/га. Ефект від безпосереднього впливу nano Fe+ у випадку мульчувальної системи становив 12 % приросту врожайності порівняно з контролем.

Застосування nano Fe+ на посівах сої сприяло підвищенню рівня виживання рослин. Біологічна врожайність насіння сої, обробленого nano Fe+ , була вищою практично в усіх варіантах обробітку ґрунту. Найбільший ефект від застосування nano Fe+ було відмічено для традиційної системи обробітку (+55 %  порівняно з контролем).

Висновки. Результатами польового досліду встановлено позитивний ефект від застосування nano Fe+ для обробки насіння в технології вирощування ячменю ярого та сої. Відмічено, що nano Fe+ впливав на ріст і розвиток досліджуваних культур та формування показників їхньої врожайності. Середній рівень біологічної врожайності ячменю ярого (для всіх застосованих систем основного обробітку ґрунту) без обробки nano Fe+ становив 50 ц/га, а із застосуванням нанопрепарату – 58 ц/га. Для сої середній для всіх досліджуваних систем рівень біологічної врожайності без nano Fe+ становив 17 ц/га, а із застосуванням нанопрепарату – 21,6 ц/га.

 

Читати повну версію статті

 

Ключові слова: ячмінь ярий, соя, оксид заліза, нанопрепарат, біологічна врожайність

 

ЭФФЕКТИВНОСТЬ ПРИМЕНЕНИЯ НАНОДИСПЕРСНОГО ПОРОШКА ОКСИДА ЖЕЛЕЗА ПРИ ВЫРАЩИВАНИИ ЯЧМЕНЯ ЯРОВОГО И СОИ

 

Новохацкий М. Л. канд. сельскохозяйственных наук, доцент, novokhatskyi@ukr.net https://orcid.org/0000-0003-3635-1761 

Бондаренко А. А. заведующий отделом, akro18@ukr.nethttps://orcid.org/0000-0001-9456-6715

Майданович Н. Н. канд. геогр. наук, poljuljach@ukr.net https://orcid.org/0000-0002-0361-8215

ГНУ «УкрНИИПИТ им. Л. Погорелого»

 

Аннотация

Целью этой работы было исследование эффективности применения нанодисперсного порошка оксида железа (nano Fe +) при выращивании ячменя ярового и сои при различных системах основной обработки почвы в условиях Лесостепи Украины.

Методы. Эффективность применения nano Fe + устанавливали путем определения биологической урожайности исследуемых культур и ее структуры по сравнению с контрольным вариантом (без применения нанопрепарата). Исследуемые культуры – ячмень и соя. Количество вариантов опыта – 16 (по 8 вариантов на каждую культуру). Количество повторений – три. Исследования проводились по следующей схеме: фактор А – система обработки почвы (А1 – традиционная, А2 – консервирующая, А3 – мульчирующая, А4 – мини-тил); фактор Б – оксид железа nano Fe + (Б1 – контроль (без применения nano Fe +), Б2 – применение nano Fe + для обработки семян из расчета 5 мг/т). Использованный нанопрепарат магнетита черного зализооксидного представляет собой поливалентный оксид железа (FeO - Fe2O3 - Fe3O4).

Результаты. Полученные результаты полевых исследований показали тенденцию к росту урожайности ячменя и сои с применением препаратов оксида железа при обработке семенного материала. Прирост урожайности ячменя ярового был различным в зависимости от системы основной обработки почвы и колебался от 5 % (консервирующая система) до 25 % (традиционная система). Благоприятные условия для формирования урожая ячменя ярового в пределах опыта сложились при мульчирующей системе обработки почвы, что вместе с применением nano Fe+ позволило сформировать биологическую урожайность культуры на уровне 61,2 ц/га. Эффект от непосредственного воздействия nano Fe+ в случае мульчирующей системы составил 12 % прироста урожайности по сравнению с контролем.

Применение nano Fe+ на посевах сои способствовало повышению уровня выживания растений. Биологическая урожайность при обработке семян сои nano Fe+ была выше практически во всех вариантах обработки почвы. Наибольший эффект от применения nano Fe+ было отмечено для традиционной системы обработки (+55 % по сравнению с контролем).

Выводы. Результатами полевого опыта установлено положительный эффект от применения nano Fe+ при обработке семян в технологии выращивания ячменя ярового и сои. Отмечено, что nano Fe+ влиял на рост и развитие исследуемых культур и формирование показателей их урожайности. Средний уровень биологической урожайности ячменя ярового (для всех применяемых систем основной обработки почвы) без обработки nano Fe+ составлял 50 ц/га, а с применением нанопрепарата – 58 ц / га. Для сои средний для всех исследуемых систем уровень биологической урожайности без nano Fe+ составлял 17 ц/га, а с применением нанопрепарата – 21,6 ц / га.

 

Ключевые слова: ячмень яровой, соя, оксид железа, нанопрепарат, биологическая урожайность

 

EFFICIENCY OF IRON OXIDE NANOPARTICLE APPLICATION IN THE GROWING OF SPRING BARLEY AND SOYBEAN

 

Novokhatsky M. PhD in Agronomy, associate professor

novokhatskyi@ukr.net https://orcid.org/0000-0003-3635-1761

Bondarenko O. Head of Department akro18@ukr.nethttps://orcid.org/0000-0001-9456-6715

Maidanovych N. PhD in Geography, poljuljach@ukr.net https://orcid.org/0000-0002-0361-8215

Leonid Pogorilyy UkrNDIPVT

 

Abstract

The aim of this research was to study of efficiency of iron oxide nanoparticle application (nano Fe+) in the cultivation of spring barley and soybeans by different systems of basic tillage in the Forest-Steppe of Ukraine.

Methods. The effectiveness of nano Fe+ applying was determined by determining the biological yield of the studied crops and its structure and comparison with the control version of the experiment (without the use of nanopreparation). The studied crops were spring barley and soybeans. The number of variants of the experiment were 16 (8 variants for each culture). Number of repetitions – three. The research was carried out according to the following scheme: factor A – tillage system (A1 – traditional, A2 – conservation, A3 – mulching, A4 – mini-till); factor B – iron oxide nano Fe+ (B1 – control (without the use of nano Fe+), B2 – the use of nano Fe+ for seed treatment at a rate of 5 mg/t). Used nanopreparation of black iron oxide magnetite is a polyvalent iron oxide (FeO - Fe2O3 - Fe3O4).

Results of field research showed a tendency to increase the yield of barley and soybeans with the use of iron oxide nanoparticles in the treatment of seed material. The increase in the yield of spring barley was different depending on the system of basic tillage and ranged from 5 % (conservation system) to 25 % (traditional system). The most favorable conditions for the formation of spring barley yield within the experiment were formed by the mulching system of tillage, which together with the use of nano Fe+ allowed to form the biological yield of the crop at the level of 61,2 c/ha. The effect of direct exposure to nano Fe+ in the case of the mulching system was a 12 % increase in yield compared to control.

The use of nano Fe+ on soybean crops helped to increase plant survival. Biological yield during soybean seed treatment nano Fe+ was higher in almost all tillage options. The greatest effect from the use of nano Fe+ was observed for the traditional tillage system (+ 55 % compared to the control).

Conclusions. The results of the field experiment revealed a positive effect from the use of nano Fe+ in seed treatment in the technology of growing spring barley and soybeans. It is noted that nano Fe+ influenced the growth and development of the studied crops and the formation of their yields. The average level of biological yield of spring barley (for all applied tillage systems) without nano Fe+ treatment was 50 c/ha, and with the use of nanopreparation – 58 c/ha. For soybeans, the average level of biological yield for all studied systems without nano Fe+ was 17 c/ha, and with the use of nanopreparation – 21,6 c/ha.

 

Key words: spring barley, soybean, iron oxide, nanoparticle, biological yield

скачать софт
Без регистрации Скачать игры 2013 бесплатные dle шаблоны и hd фильмы скачать




Ми в соцмережах:










Науково-виробничий журнал Техніка і технології АПК