1 / 3
Caption Text
2 / 3
Caption Two


                           UA| EN

смт Дослідницьке,
вул. Інженерна, 5
044 290-43-49
ndipvt@ukr.net



Вплив конструкційно-технологічних параметрів агрегата для смугового обробітку ґрунту на грудкуватість

УДК 631.319.2

 

Голуб Г., д-р техн. наук, проф., Національний університет біоресурсів і природокористування України

тел. 095 311 50 50; e-mail: gagolub@ukr.net http://orcid.org/0000-0002-2388-0405 

Дворник А., асистент, ВП НУБіП України «Ніжинський агротехнічний інститут»

тел. 068 812 37 60; e-mail: a.dvornyk@ukr.net http://orcid.org/0000-0001-8242-4250 

 

Анотація

Мета досліджень – дослідити вплив зміни глибини обробітку ґрунту долотом, швидкості руху агрегата та відстані між відрізними боковими дисками на грудкуватість обробленої смуги.

Методи досліджень: аналітичні ‒ кількісне визначення якості смугового обробітку ґрунту; лабораторно-польовий – для проведення досліджень скомплектовано експериментальну установку із трактора МТЗ-892 та секції агрегата для смугового обробітку ґрунту; статистичний із загальноприйнятими агрономічними та економічними методиками.

Результати. Проведено експериментальні дослідження зміни конструкційно-технологічних параметрів агрегата для смугового обробітку ґрунту із визначенням грудкуватості. Для дослідження параметрів прийнято: глибину обробітку глибокорозпушувачем (долотом) від 13 до 27 см, відстань між відрізними боковими дисками від 10 до 30 см, швидкість руху МТА від 4 до 11 км/год. Незмінні параметри дослідження: відстань від осі переднього диска до долота – 50 см, відстань від долота до осі відрізних бокових дисків – 50 см, глибина занурення відрізних бокових дисків – 10 см. Дослідний фон – стерня озимої пшениці. Обробіток ґрунту під озиму пшеницю – глибоке (18 см) дискування, перед цим оранка на глибину 25 см. За результатами досліджень побудовано графіки залежності грудкуватості від взаємного розміщення долота, відрізних бокових дисків і зміни швидкості руху МТА. Зі збільшеннм швидкості та відстані між відрізними боковими дисками значення грудкуватості зменшується.

Висновки. За результатами проведених досліджень отримано залежності грудкуватості від взаємного розміщення долота та відрізних бокових дисків зі зміною швидкості руху МТА. Визначено, що зі збільшенням глибини обробітку, з відстанню між відрізними боковими дисками 20 см та швидкістю руху МТА 7,5 км/год спостерігається рівномірне збільшення грудкуватості. Відстань між відрізними боковими дисками 10 см є неприйнятною для роботи.

Ключові слова: обробіток ґрунту, смуга, швидкість руху агрегата, глибина обробітку долотом, відстань між відрізними боковими дисками, якість обробітку, грудкуватість.

 

Читати повну версію статті

 

УДК 631.319.2

 

ВЛИЯНИЕ КОНСТРУКЦИОННО-ТЕХНОЛОГИЧЕСКИХ ПАРАМЕТРОВ АГРЕГАТА ДЛЯ ПОЛОСОВОЙ ОБРАБОТКИ ПОЧВЫ НА КОМКОВАТОСТЬ

 

Голуб Г., д-р техн. наук, проф., Национальный университет биоресурсов и природопользования Украины

тел. 095311 50 50; e-mail: gagolub@ukr.net http://orcid.org/0000-0002-2388-0405 

Дворник А., асистент, ОП НУБиП Украины «Нежинский агротехнический институт» тел. 068812 37 60; e-mail: a.dvornyk@ukr.net http://orcid.org/0000-0001-8242-4250 

 

Аннотация

Цель работы. Исследовать влияние изменения глубины обработки почвы долотом, скорости движения агрегата и расстояния между отрезными боковыми дисками на комковатость обработанной полосы.

Методы исследований: аналитические ‒ количественное определения качества полосовой обработки почвы; лабораторно-полевой ‒ для проведения исследований скомплектовано экспериментальную установку с трактора МТЗ-892 и секции агрегата для полосовой обработки почвы; статистический с общепринятыми агрономическим и экономическим методикам.

Результаты. Проведены экспериментальные исследования изменения конструктивно-технологических параметров агрегата для полосовой обработки с определением комковатости. Для исследования параметров принято: глубину обработки глубокорыхлителя (долота) от 13 до 27 см, расстояние между отрезными боковыми дисками от 10 до 30 см, скорость движения МТА от 4 до 11 км/ч. Неизменные параметры при проведении исследования: расстояние от оси переднего диска до долота 50 см, расстояние от долота к оси отрезных боковых дисков – 50 см, глубина погружения отрезных боковых дисков – 10 см. Опытный фон ‒ стерня озимой пшеницы. Обработка почвы под озимую пшеницу ‒ глубокое (18 см) дискование, перед этим вспашка на глубину 25 см. По результатам исследований построены графики зависимости комковатости от взаимного расположения долота, отрезных боковых дисков и изменения скорости движения МТА. При увеличении скорости и расстояния между отрезными боковыми дисками значение комковатости уменьшается.

Выводы. По результатам проведенных исследований получены зависимости комковатости от взаимного расположения долота и отрезных боковых дисков при изменении скорости движения МТА. Определено, что при увеличении глубины обработки, расстоянием между отрезными боковыми дисками 20 см и скоростью движения МТА 7,5 км / ч наблюдается равномерное увеличение комковатости. Расстояние между отрезными боковыми дисками 10 см – неприемлемо для работы.

Ключевые слова: обработка почвы, полоса, скорость движения агрегата, глубина обработки долотом, расстояние между отрезными боковыми дисками, качество обработки, комковатость.

 

 

 

UDC 631.319.2 

 

INFLUENCE OF CONSTRUCTIVE AND TECHNOLOGICAL PARAMETERS OF THE UNIT FOR STRIP TILL ON THE LUMPINESS

 

Golub G., Doctor of Engineering Science, professor National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine

тел. 095 311 50 50; e-mail: gagolub@ukr.net http://orcid.org/0000-0002-2388-0405 

Dvornyk A., assistant VB NUBiP of Ukraine "Nizhyn Agrotechnical Institute" тел. 068 812 37 60; e-mail: a.dvornyk@ukr.net

http://orcid.org/0000-0001-8242-4250 

 

Summary

The goal of the work. Investigate the influence of the relative position of the depth of processing with a chisel, the speed of movement of the unit and the distance between the cutting side discs on the lumpiness of the processed strip.

Methods of research: analytical - quantitative determination of the quality of strip tillage; laboratory-field - for research, an experimental installation was completed with an MTZ-892 tractor and a section of the unit for strip tillage; statistical with generally accepted agronomic and economic methods.

Results. Experimental studies of changes in the design and technological parameters of the unit for strip processing with the determination of lumpiness have been carried out. To study the main parameters, the depth of processing of the subsoiler (chisel) is taken from 13 to 27 cm, the distance between the cutting side discs is from 10 to 30 cm, the speed of the MTA is from 4 to 11 km/h. Unchanged parameters during the study: the distance from the axis of the front disc to the chisel is 50 cm, the distance from the chisel to the axis of the cutting side discs is 50 cm, the immersion depth of the cutting side discs is 10 cm. Experimental background is winter wheat stubble. Soil cultivation for winter wheat - deep (18 cm) disking, before that plowing to a depth of 25 cm. According to the research results, graphs of the dependence of lumpiness on the relative position of the chisel, cutting side discs and changes in the speed of the MTA were built. As the speed and distance between the side cutting discs increase, the lumpiness value decreases.

Conclusions. Based on the results of the studies, the dependences of lumpiness on the relative position of the chisel and cutting side disks were obtained when the speed of the MTA was changed. It was determined that with an increase in the processing depth, the distance between the cutting side discs of 20 cm and the MTA movement speed of 7.5 km / h, a uniform increase in lumpiness is observed. The distance between the side cutting discs of 10 cm is not suitable for work.

Keywords: soil cultivation, strip, aggregate speed, depth of cultivation by chisel, distance between cutting disks on the side, quality of cultivation, lumpiness.

скачать софт
Без регистрации Скачать игры 2013 бесплатные dle шаблоны и hd фильмы скачать




Ми в соцмережах:










Науково-виробничий журнал Техніка і технології АПК